Březen 2013



léčivé byliny

28. března 2013 v 16:06 tak různě
Léčivé rostliny tvoří převládající zdroj přírodních léčiv, a proto už téměř od nepaměti slouží jako nejdostupnější prostředek proti mnohým nemocem. Lidové léčitelství se postupně vytvářelo z náhodných a empirických zkušeností celých generací a současné výzkumy léčivých rostlin potvrzují, že naší předkové správně poznávali léčivé účinky velkého množství rostlin.
Rozvoj a aplikaci léčivých rostlin až do 16. století silně ovlivňovaly poznatky starých, převážně východních kultur Orientu (Čína, Indie, Mezopotámie a Egypt). Řekové, kteří měli nejbližší styky s těmito národy, výrazně přispěli k vývoji léčitelství. Přestože léčení prováděli převážně knězi - už v Řecku se lékařství osamostatnilo a vedle lékařů vznikli specializovaní odborníci, tzv. rhizotomoi, kteří lékařům dodávali drogy. Na přelomu prvního tisíciletí, obohatili evropské lékařství zejména Arabové. Nejznámější a nejpoužívanější byla kniha Al-Kánún fi ttibb (Kánon medicíny/Canon Medicinae) od perského učence, filozofa, politika, básníka, přírodovědce a lékaře Avicenny. Avicenna je považován za "otce moderní medicíny" a za jednu z nejvýznamnějších postav arabské středověké filosofie
Ve středověku se poznatky o léčivých rostlinách shromažďovaly do herbářů. První český herbář vydal Jan Černý (v roce 1514), ale ve větší známost se dostal až "Herbář neboli bylinář" Pietra Andrea Mattioliho (osobní lékař císaře Rudolfa II.) vydaný v Praze roku 1562 Jiřím Melantrichem z Aventina.




haha XD

16. března 2013 v 10:40 tak různě

pixelky andělíčci

16. března 2013 v 10:39 tak různě
zdroj:


le bump

9. března 2013 v 9:59 songy ♥


O filmových milovnicích

9. března 2013 v 9:53 vyrobeno mnou,napsáno mnou
Milé dívky, milé dámy, milé ženy
mějte dveře dneska tuze dobře uzamčeny.
Lépe nevycházet z bytu,
zamkněte si pěkně svůj dům
cítíte to zvláštní fluidum?
Blíží se k vám zloděj citů.

Zdá se že patří vám
je těžké odolat
když řekne: Mám tě rád!
Srdce vám roztrhá, rozlomí na půlky
když řekne: I love you
řekne vám: Sweetheart, baby, honey
anebo: Lásko.

V očích má sladký hřích
a celou spoutá tě
říká: Ich liebe dich
říká: já kochám tě.
Vlk v rouše beránčím, co snídá karkulky
a říká: I love you
anebo: Sladká
anebo: Nebeská.

Psala jsem to já, ale je to od spisovatele Marka Ebena!

My děti ze stanice ZOO

9. března 2013 v 9:45 vyrobeno mnou,napsáno mnou
Pár dní jsem Atzeho neviděla. A teď jsem četla v novinách, co se s ním v poslední době dělo. Už minulej tejden si píchnul moc silnou dávku a skončil v nemocnici. Jeho přítelkyně Simona si prořízla tepny. Oba se zachránili. Den před svou smrtí šel Atze na policii a prásknul tam všechny kšeftíky, který znal, taky dvě holky, kterejm se říkalo dvojčata a který měly vždycky nejčistší fet. Pak ještě napsal dopis na rozloučenou, v novinách ho otiskli: Skončím teď svůj život, protože herák jako já způsobuje svým příbuzným a přátelům jen zlobu, starosti, hořkost a zoufalství. Neničí jen sám sebe, ale taky všechno okolo. Děkuji svým milým rodičům a mé milé babičce. Fyzicky už neexistuju. Herák, to je nejhorší čím se člověk může stát.

Napsala jsem to já, ale je to opsáno z knihy kterou vidíte v nadpise!

kokosová roláda recept

6. března 2013 v 15:12 tak různě
Suroviny:
5 vajec, 5 lžic pískového cukru, 5 vrchovatých lžic polohrubé mouky, pár kapek citronové šťávy, vyjádřeno v gramech jde o poměr - na jedno vejce (40 g) patří 20 g mouky
Postup:
Nejprve šlehejte vaječné bílky s citronovou šťávou na pevný sníh. Do něho zašlehávejte postupně cukr. Když sníh zpevní, vmíchejte postupně žloutky a následně mouku. Hmotu pak rozetřete na pečicí papír na plechu a hned dejte péci do trouby vyhřáté dopředu na 180 stupňů. Délku pečení hlídejte, ale během 7-8 minut je piškot pečený. Pozor, kdyby byl v troubě déle, dojde k jeho usušení.
Krém:
Suroviny:
320 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 200 ml mléka, 100 g cukru krupice, 50 g strouhaného kokosu
Postup:
70 gramů másla rozpusťte v rendlíku, přidejte mouku a osmažte máslovou jíšku. Poté ji zalijte studeným mlékem, přidejte cukr a uvařte hustou kaši. Podle potřeby přidejte trošku mléka. Kaši i po uvaření stále míchejte, až zchladne a teprve pak do ní zašlehejte postupně zbylé máslo (250 g). Piškotový plát potřete rybízovým džemem, pak krémem, posypte kokosem a stočte do rolády. Povrch pomažte zbylým krémem, posypte kokosem a dejte vychladit.

krupicový nákyp recept

6. března 2013 v 15:04 tak různě
Na míse třeme moučkový a vanilkový cukr, přidáme citronovou šťávu, rum, žloutky a vše třeme do zhoustnutí.
Pak přidáme strouhané lískové oříšky, sníh z bílků a přimícháme 100 g jemné dětské krupice.
Nákypovou formu vytřeme tukem, vysypeme strouhanou houskou, naplníme hmotu, uhladíme a dáme péci do dobře vyhřáté trouby 30-40 minut dozlatova.
Horký vyklopíme na mísu, přelijeme malinovou šťávou či jiným letním ovocem. Lehce posypeme moučkovým cukrem, dozdobíme celým ovocem a mátou.

  • 110 g moučkového cukru
  • 1/2 sáčku vanilkové ho cukru (1 sáček á 20g)
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 PL rumu
  • 4 žloutky
  • 40 g strouhaných lískových oříšků
  • špetku soli do šlehání bílků
  • ze 4 bílků sníh
  • 100 g dětské krupice
  • tuk na vytření formy
  • jemná strouhanka na vysypání formy.
  • na polití malinová šťáva nebo rozšlehané jahody s kysanou smetanou či jiné letní ovoce podle chuti.